Wat is burn-out?

Burn-out is een energiestoornis. Je krijgt het pas na een lange periode van roofbouw. Je put jezelf vaak al een jaar of langer uit. Het ontstaat als mensen ondanks stress en spanningsklachten stug blijven doorgaan. Burn-out kun je opvatten als chronische overspannenheid.

Klachten = Omstandigheden X Persoonlijke stijl

Je krijgt niet zomaar spanningsklachten van je persoonlijkheid of van belastende werk- of privéomstandigheden. Je krijgt het van de combinatie daarvan. Een voorbeeld: er is niets mis een perfectionist zijn in een omgeving waar je tijd hebt om perfectie te leveren. In een omgeving waar je snel resultaat moet boeken en je het gevoel krijgt het niet tot in de puntjes te kunnen afwerken, ontstaan spanningsklachten.

Welke klachten heb je bij burn-out?

Je hebt alle kenmerken van overspannenheid. De klachten zijn vaak ernstiger dan overspanning en je hebt de klachten al lang, vaak langer dan 6 maanden. Je bent vooral uitgeput en je voelt je cynisch of onverschillig naar het werk. Er zijn 4 hoofdkenmerken bij burn-out:

1. Je voelt je mentaal en fysiek helemaal uitgeput
2. Je hebt je emoties niet meer onder controle
3. Je hebt problemen bij het denken zoals, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, moeite met beslissen etc.
4. Je bent onverschillig, afstandelijk of cynisch naar het werk, terwijl je dat voorheen niet was.

Hoe ontstaat een burn-out?

Meestal heb je al lang meer spanning, problemen of verplichtingen dan je aankunt. Het werk of je privésituatie vraagt veel, terwijl je tegelijk weinig hulpbronnen krijgt. In plaats van terug te schakelen als je uitgeput raakt, ga jij stug door. Je lichaam kan de hoge druk een tijdje compenseren. In die periode merk je jouw spanningsklachten misschien niet eens op. Dat compenseren kost helaas veel energie. Uiteindelijk kan het lichaam het niet meer aan, je stort in en bent tot weinig of niets meer in staat.

Burn-out als groeipijn

Burn-out kan je zien als groeipijn. Het is een teken dat er structureel iets niet klopt in je leven. Een burn-out helpt je herontdekken wie je bent en wat je echt wilt. Dan kan je jouw leven ander inrichten, zodat het beter je jou past.