Oorzaak werkstress

Een drukke baan hoeft niet te betekenen dat je last krijgt van stress. Er spelen meer factoren een rol bij het ervaren van werkstress.

• De invulling van je werk.
Heb je een baan die wel bij je past? Passen jouw kwaliteiten bij de functiebeschrijving van je baan? Het kan zijn dat je een baan hebt die boven of onder je niveau ligt of dat je werk doet dat niet bij je past of je niet leuk vindt waardoor je met tegenzin naar je werk gaat.

• Je persoonlijkheid
Stel je hoge eisen aan jezelf? Twijfel je aan jezelf in je werk? Ben je bang dat je niet de gewenste kwaliteit kunt leveren? Jouw persoonlijkheid is belangrijk in de mate hoe jij werkstress ervaart. Als je perfectionistisch bent, ben je niet snel tevreden met een goed resultaat. Of als je iemand bent die graag voor een ander klaar staat, dan zal je je eigen behoeften eerder aan de kant schuiven. Hierin is het cruciaal om over zelfkennis te beschikken. Met coaching krijg je inzicht in jouw patronen. Op mijn contactpagina kun je vrijblijvend contact met mij opnemen.

• Werksfeer
Een goede werksfeer draagt bij een fijne werkplek, maar wanneer de sfeer op je werk niet fijn is draagt dit bij aan je werkstress. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan een slechte werksfeer. Wanneer je niet kunt opschieten met je collega kan dit zorgen voor spanning. Pesten of agressie op het werk zorgen voor een onveilig gevoel op je werkplek. Maar ook een arbeidsconflict of reorganisaties kunnen een hoop stress opleveren. Het bespreekbaar maken van een slechte werksfeer is niet makkelijk. Je toont je kwetsbaar en dat kan onprettig of zelfs onveilig voelen. Toch moet een slechte werksfeer besproken worden, anders komt er geen oplossing en neemt jouw stress toe.

• Weinig of geen autonomie
Het gevoel van autonomie of zelfsturing is een belangrijke waarden voor ons als mens. Wanneer je het gevoel hebt dat je geen regelmogelijkheden hebt binnen je werk kan dit stress veroorzaken. Hoeveel inspraak heb je in hoe je je werk uitvoert?

• Stress door privéomstandigheden
Buiten je werk om kunnen er stressfactoren zijn die je parten kunnen spelen op je werk. Bijvoorbeeld wanneer er problemen zijn in je thuissituatie. Relationele of financiële problemen kunnen er voor zorgen dat je je niet goed kunt concentreren op je werk. Je werk heeft hier onder te lijden en dit veroorzaakt bij jou werkstress. Misschien heb je de zorg voor een ziek familielid en lukt het je niet om je rust te pakken, waardoor je vermoeid op het werk bent.

Wil je beter kunnen omgaan met je werkdruk, via mijn contactpagina kun je een bericht achterlaten voor een vrijblijvende kennismaking.