Dat wandelen veel fysieke voordelen heeft, kunnen we ons allemaal wel indenken. Maar naast de fysieke voordelen heeft wandelen ook veel mentale voordelen. Een aantal mentale voordelen op een rij:

  • Wandelen zorgt er voor dat je stress afneemt. Wandelen zorgt er voor dat je onthaast en vertraagd waardoor je stresshormonen dalen. 
  • Tijdens het bewegen gaat er meer zuurstof naar je hoofd waardoor de hersenactiviteit gestimuleerd wordt bij de verbinding tussen hersendelen en de aanmaak van nieuwe hersencellen. Hierdoor worden je gevoelens van angst en stress verminderd.
  • Wandelen zet deurtjes in je denken open – deurtjes waardoor je even weg kunt glippen uit de kooi in je hoofd. Laat je benen en gedachten lopen. In beweging ga je metaal namelijk ook ‘lopen’. Je creatieve brein gaat aan, je voelt ruimte door het buiten zijn en je bent op deze manier ontvankelijk voor mooie eye-openers.
  • Door je volledig op het wandelen en op je omgeving te focussen, maak je je los van de drukte van de dag en van je zorgen. Na een wandeling heb je meer energie, voel je je fitter en daardoor kun je beter met drukte en spanningen omgaan.

Ook in mijn coaching raad ik mijn cliënten aan om te gaan wandelen. Wanneer je nog diep in je burn-out zit, helpt o.a. wandelen om weer uit het dal te klimmen. Met wandelen bepaal je zelf het tempo en de afstand. Door te wandelen stimuleer je de prefrontale cortex, de plek in je hersenen waar redenerend vermogen en zelfreflectie ontstaat. Waardoor je sneller stappen kunt maken in je herstelproces.

Dus plan je dagelijkse wandeling in of maak een wandelafspraak en probeer te genieten.