Herstellen van een burn-out

Waar vroeger gedacht werd dat alleen rust nodig was om te herstellen van een burn-out, weten we nu dat een actieve aanpak nodig is voor herstel. Dit is niet alleen nodig voor een sneller herstel, maar ook om te voorkomen dat je opnieuw een burn-out krijgt.

Hulp bij burn-out

Weet dat het oké is om hulp in te schakelen als je ergens niet uitkomt. Dat is geen falen maar goed voor jezelf zorgen. Stap voor stap kom je erachter dat je dat gestopt bent met goed voor jezelf te zorgen en door hulp in te schakelen zet je de eerste stap in de goede richting.

De meeste personen vinden het spannend om hulp te zoeken en dwalen verder af. De stressklachten neem je voor lief, ze horen er zelfs een beetje bij. Je hebt geaccepteerd dat je schouders pijn doen en dat zeurende hoofdpijntje, ach daar is prima de dag mee door te komen. Dit is van de regen in de drup raken. Zolang je blijft doorgaan met wat je doet, verergeren langzaamaan je klachten. Totdat het lijf zegt STOP.

Burn-out behandelen

Het herstel van een burn-out verloopt in drie fasen. In deze drie fases gaan we samen op reis door jouw herstelproces. Het herstellen van burn-out begint met de basis. Slapen, eten en bewegen. Hiermee vergroot je je draagkracht en help je de stresshormonen af te breken en je rust- en gelukshormonen weer aan te maken. Wanneer de basis staat, komt er ruimte om contact te maken met jezelf en ruimte om op onderzoek uit te gaan naar het ontstaan van je burn-out.

Fase 1, het herstel
In deze fase leer begrijpen en accepteren dat je een burn-out hebt.
Het herstellen van een burn-out begint bij het herstellen van je draagkracht. De 3 R’en die je ook vaak terugleest in babyboekjes; rust, reinheid en regelmaat zijn in de beginfase van herstel belangrijk om de energievoorraad weer aan te vullen. Rust en ontspanning zijn heel belangrijk in deze fase. Door ontspanningsoefeningen en focussen op het hier-en-nu ontstaat er reinheid in je hoofd. Je leert te accepteren dat je tegen je eigen grenzen bent aangelopen en dat piekeren hierover je niet gaat helpen. Een gestructureerde dagindeling helpt je voor genoeg ontspanmomenten en slaap te pakken. Door regelmaat aan te brengen komt je lijf tot rust.

Fase 2, versterken
In deze fase onderzoeken we wat de oorzaken zijn van jouw burn-out. Hoe ga je met spanning om en hoe kun je dat in de toekomst anders doen? Welke veranderingen zijn er nodig om te voorkomen dat je in de toekomst een terugval krijgt? Je krijgt inzicht in je patronen en valkuilen. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om “nee” te zeggen, dan gaan we daarmee aan de slag. Daarnaast help ik je jezelf weer te ontdekken, wat is voor jou belangrijk in het leven?

Fase 3, toekomstgericht
Inmiddels heb je al een duidelijk beeld van wie je bent en wat je wilt. In deze fase kijken we samen hoe dit past in je werk en privésituatie. In deze fase voel je je weer steviger en bereid ik je voor op terugkeer naar werk. We maken ook een terugvalpreventieplan.

Wat als ik een terugval heb?

Het herstellen van een burn-out gaat met ups en downs. Een terugval is heel normaal, probeer niet te snel te gaan zodat je jezelf niet voorbijloopt. Tijdens de coaching heb je geleerd om naar de signalen naar je lijf te luisteren. Je lijf is je belangrijkste raadgever en je hebt geleerd hoe je hiermee kunt omgaan. De herstelperiode is een leerproces waarmee je een belangrijke basis legt voor je toekomst en hiermee een nieuwe burn-out voorkomt.

Hoelang duurt een burn-out?

Een herstelperiode verschilt per persoon. De ernst van je klachten en het langdurige verloop bepalen hoelang je nodig hebt om te herstellen van je burn-out. Anders gezegd, hoe verder je het rood bent ingegaan, hoe langer je nodig hebt voor je herstel. Bij een actieve aanpak is de kans dat je sneller herstelt het grootst.