Je lijf geeft de hele dag signalen. Sommige pikken we snel op bijvoorbeeld wanneer je het warm/koud of honger hebt. Je lijf geeft ook signalen wanneer je stress hebt. Misschien herken je ze of wellicht ook niet.

Stresssignalen verschillen per persoon, stress kan zich op verschillende manieren uiten. Lichamelijk, psychisch en in je gedrag. Lichamelijke stressklachten zijn vaak vermoeidheid, hoofdpijn, slecht in/doorslapen, pijn in het lijf zoals in de schouders, rugpijn of buikpijn. Psychische klachten uiten zich door veel te piekeren, angstig, zorgen maken, veel huilen, vergeetachtig, slechte concentratie, gebrek aan zelfvertrouwen of drukte niet meer kunnen verdragen. Het belangrijkste stresssignaal in je gedrag is verandering. Gedragsverandering zoals meer/minder gaan eten, vermijden van sociale contacten, weinig tijd nemen voor ontspanning of chaotischer werken. Wil je meer lezen over welke stressklachten er zijn, ik heb ze hier voor je op een rij gezet.

Tijdens het herstellen van je stressklachten / burn-out is het belangrijk dat je je eigen stresssignalen gaat herkennen. Wat zijn jouw signalen? Wat voel je op dat moment en waar voel je dat? Het herkennen van je stresssignalen is een belangrijke stap in je herstel. Want op het moment dat je een signaal herkent, kun je er naar handelen.

Vroeger namen mijnwerkers kanaries mee de mijngangen in. Kwamen er gevaarlijke gassen vrij, stierven eerst de kanaries en konden de mijnwerkers zich nog tijdig uit de voeten maken. De kanaries werkten destijds als een signaal bij gevaar.

Om er voor te zorgen dat jij niet van je stokje valt, is het belangrijk om je eigen kanaries te herkennen. Welke signalen geeft jouw lijf als je stress ervaart?