Re-integratie na burn-out

Wanneer het je lukt om thuis de regulieren taken op te pakken, kun je weer voorzichtig starten met het oppakken van werk. Je hoeft niet helemaal klachtenvrij of volledig hersteld te zijn om weer aan het werk te kunnen gaan. Aan het werk gaan is onderdeel van het herstel van je burn-out.

Het beginnen met werk zal heel geleidelijk moeten gebeuren. Bijvoorbeeld een kopje koffie of thee gaan drinken op het werk of even bijpraten met collega’s. In overleg met de arts of bedrijfsarts zal er een re-integratieplan worden opgesteld. Hierin worden uren en taken met een opbouw in beschreven.
Herstellen van een burn-out gaat helaas nooit met een rechte lijn omhoog. Tijdens de re-integratieperiode kom je valkuilen tegen en dat is heel normaal. Je gaat je uithoudingsvermogen opbouwen in het werk en dat heeft tijd nodig. Belangrijk hierin is het aangeven van je grenzen en het bijstellen van niet-realistische verwachtingen.
Om terugval te voorkomen maken we een terugvalpreventieplan. Je hebt tijdens de coaching veel geleerd over je stressklachten, je valkuilen en hoe je de stress weer onder controle krijgt. Het terugvalpreventieplan helpt je herstel voortzetten en problemen in de toekomst te voorkomen.

Wanneer weer aan het werk na een burn-out?

Je bedrijfsarts of huisarts vindt dat je er klaar voor bent om weer voorzichtig werk op te pakken. Je energieniveau is weer op een niveau dat je je dagen thuis prima kunt doorkomen. Je hoeft niet helemaal klachtenvrij of volledig hersteld te zijn om weer aan het werk te gaan. Aan het werk gaan is onderdeel van je herstel.

Herstelschema

Het opbouwen van werk is een test om te ervaren wat je tijdens de coaching hebt geleerd of je dit ook in de praktijk kan toepassen. Je komt je stressbronnen en persoonlijke valkuilen weer tegen en dat is best spannend. Bij het nemen van deze hobbel komt onzekerheid kijken. Dat is heel normaal, zeker als je er een tijdje eruit bent geweest. Het is mogelijk dat er veranderingen hebben plaatsgevonden op het werk en jijzelf bent veranderd. Je zal jezelf afvragen, wat kan ik aan?

Een opbouwschema geeft duidelijkheid. Jij en je werkgever weten welke stappen er gezet gaan worden. In een opbouw- en herstelschema kijk je niet alleen naar het aantal uren, maar ook naar je werkzaamheden en wat jij nodig hebt om je terugkeer zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Re-integreren is een proces van vallen en opstaan, probeer niet te snel te gaan zodat je je zelf voorbij loopt. Het is normaal dat bij elke opbouwstap de klachten tijdelijk iets kunnen toenemen. Als de klachten ernstiger worden of langer aanhouden, schakel dan terug in de werkbelasting.

Contact met het werk

Om succesvol terug te keren naar werk is goed contact met de werkgever van belang. Het oppakken van je werk gaat met kleine stapjes. Een goede afstemming met je werkgever draagt bij aan een fijne terugkeer naar werk. Door regelmatig af te stemmen met je werk creëer je duidelijkheid over elkaars verwachtingen. Ik kan jou en je werkgever in deze periode begeleiden. Door met elkaar in gesprek te gaan kunnen we onderzoeken wat bijdraagt aan een goede terugkeer. Ook andere teamleden of collega’s kunnen hierin een rol spelen. Voor hen is het goed te weten wat ze kunnen verwachten van jouw re-integratieperiode en ze kunnen je helpen in je terugkeer naar werk.